Gąsawa. Największa impreza biegowa po raz czternasty!

Zanim słów kilka o biegach w Gąsawie, przypomnijmy wydarzenie z maja tego roku. Otóż siedzibę parlamentu polskiego w stolicy 20 maja odwiedziła grupa działaczy Stowarzyszenia Sympatyków Gąsawy. Gospodarzem spotkania w Warszawie był kujawsko-pomorski poseł Lewicy Jan Szopiński.

„Poseł Jan Szopiński uzyskał mandat poselski z okręgu, na terenie którego leży Gąsawa, stąd też postanowiono kontynuować rozmowy zapoczątkowane w Warszawie i zaprosić posła na spotkanie w Gąsawie. Warto wspomnieć, iż Stowarzyszenie szczyci się pokaźnym dorobkiem, a słynie z organizacji corocznych edycji Biegów Gąsawskich im. Gustawa Mądroszyka” – to cytat z artykułu na naszej stronie internetowej Gąsawianie z wizytą w parlamencie (lewica.org.pl).

Takiej deklaracji nie mogło nie towarzyszyć zaproszenie posła na czternastą edycję Biegów.

gaswa biegi start   gasawa biegi 13

I właśnie 30 lipca zorganizowano  XIV Biegi Gąsawskie 2022 im. Gustawa Mądroszyka. Oczywiście poseł Jan Szopiński był tam w kilku rolach – gościa, startera, fundatora nagród i wręczającego trofea zwycięzcom w kilku kategoriach.

Wśród organizatorów imprezy (w deszczu) byli: Stowarzyszenie Sympatyków Gąsawy, OSP Gąsawa, Klub Sportowy "Sokół" oraz Sołtys i Rada Sołecka Gąsawy.

Mimo deszczowej pogody na starcie stanęły liczne grupy zawodników, poczynając od tych najmłodszych, poprzez biegi na 5 kilometrów sympatyków Nordic Walking aż do biegu głównego, w którym 113 uczestników pokonało trasę 10 kilometrów (zwaną „dziesiątką Gustawa”). Start i meta usytuowane były na Stadionie Gminnym przy ul. Sportowej.

Warto dodać, że do biegów zgłosili się zawodnicy z wielu miejscowości Kujaw i Pomorza, m.in. Bydgoszczy, Włocławka, Inowrocławia, Torunia, Żnina, Mogilna, Szubina, Janowca Wlkp. Piechcina, Wyrzyska, Barcina, Janikowa, Pakości, a także spoza regionu – z Gniezna, Poznania, Gdańska, Gostynia, Płocka i oczywiście z miejscowości gospodarza – Gąsawy. Zawodnicy reprezentowali  swoje gminy, ale też organizacje i kluby sportowe, w których uprawiają biegowe konkurencje, jak np.: Pałuki Running Team, TKS Orzeł Osiek, Czesław Biega Gniezno, Żniński Klub Biegacza, Biegajace Krejzole z Janowca Wlkp., Eldorado Gąsawa, Kaliski Klub Karate Kyokushin, TG Sokół Gniewkowo, PCH_RUN z Chodzieży, Inowrocławski Klub Sportowy Karate i wiele innych.

gasawa biegi 14   gasawa biegi2

Najlepszy czas 0:34:58 w biegu na 10 km uzyskał zwycięzca z 2021 r. Damian Sitarz (kat. M20) z Mogilna, reprezentujący Carsekt. Maratonczykpomiarczasu.pl wykazał precyzyjnie zwycięzców w kilku kategoriach, których nagrodzono pucharami i upominkami od organizatorów.

XIV Biegi Gąsawskie mimo niesprzyjającej pogody zaliczono do udanych, zarówno pod względem organizacyjnym jak i realizacji celu – czyli popularyzacji biegania, jako formy aktywnego spędzania czasu i rekreacji w każdym wieku.

Podkreślał to zarówno i prezes Stowarzyszenia Sympatyków Gąsawy Józef Winiecki, jak i starosta żniński Zbigniew Jaszczuk.

Zainteresowanym wyjaśnić jeszcze trzeba, kim był patron tej sportowej imprezy w Gąsawie. Otóż Gustaw  Mądroszyk to gąsawski Judym, albo doktor Gucio, leczący w ośrodku zdrowia co najmniej trzy pokolenia  gąsawian przez 40 lat, aż do swojej emerytury. Był znanym ginekologiem, ale chodziło się do Niego zarówno z bólem gardła, łupaniem w kościach, jak i innymi bólami. Nigdy nie odmawiał pomocy. Był też zapalonym kibicem sportowym. Ostatnie dni swego życia w marcu 2008 r. spędził wśród swoich, gąsawian, a nie w szpitalu, skąd wypisał się na własne życzenie. Na własne życzenie został pochowany w Gąsawie obok swego przyjaciela Walentego Szwajcera, odkrywcy osady w Biskupinie.

Zdjęcia Szymona Cieślaka z naszemiasto.pl Żnin

opr. nim, 31 lipca 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!